maanantai 31. maaliskuuta 2014

Maaliskuun Tää on vielä kesken -kuva ja bonuksena piilokuva

Kylläpäs olikin vaikea päättää, mikä monista keskeneräisistä asioista pääsisi kuukauden kuvaksi! Mutta lopulta en voinut vastustaa kiusausta leuhkia valkosipuleillani. Tai no, sillä yhdellä, joka oli noussut pintaan, kun poistin talvisuojana olleet oljet. Notta tämä on varsin kesken.



Bonuksena suosittu piilokuva. Tämän nimi on "kolme kanaa".


Nyt kun havainnoin heitä muutenkin kuin lasin läpi, huomioni kiinnittyi omituiseen yhteysääneen, jota fasaanikanat pitävät. Kuin tipun piiskutusta, sikäli kuin tipu olisi iso ja lihava ja kärsisi kroonisesta hengitystietulehduksesta. Elleivät he sitten varoitelleet sillä äänellä toisiaan minusta. Olin aika pelottava punaisessa takissa ja kirves kädessä.

Uljas aviomiehensä Kevätmieli ei sitten kärsi tällaisesta ujoudesta ollenkaan. Hän ei varsinaisesti sulaudu maastoon! Tällä hetkellä pihassamme on ja voi olla vain yksi ainoa kukko, muita ei suvaita. Naama ei tuosta enää juuri punaisemmaksi tule. Nyt on kevät.


Kevätmielen kuva tuli ekstrabonuksena, koska jaksoit tänne asti.

sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Luomunavetassa

Kävimme Porvoon Bosgårdissa pällistelemässä tämänkeväisiä vasikoita. Bosgårdin tilalta meille tulee naudanliha. Onneksi sen hinnasta muistuu aina mieleen, että liha on juhlaruokaa.


Näitä me sitten puolentoista vuoden päästä kannamme kotiin 15 kilon laatikoissa.

Pihatossa on aika kuraista, mutta kohta päästään laitumelle puoleksi vuodeksi.



Tässä ihmetellään sonneja. Tuo takimmainen musta Aberdeen Agnus on kuulemma poikajengin pomo, vaikka on pikkuisin kaikista, joku ihan ruikku alle tuhatkiloinen. Muut ovat Charolais-rotua. Pikkumusta menee kesäksi laitumelle neitien kanssa, että niiden ensimmäinen vasikka olisi kohtuullisen kokoinen ja vasikointi sujuisi helposti.



Puolet tämän vuoden 90 vasikasta oli jo syntynyt, osa hyvinkin hiljattain. Zoomaamme tuonne takimmaiseen aitaukseen.





Seuraavaksi pääsemme navettaan sisään. Mutta ei ilman turvatoimia!




Vasemmalla emolehmät, oikealla hiehot.


Nämä ovat yksivuotiaita. Pehkupatja kompostoituu ja tuottaa lämpöä, niin että kovillakin pakkasilla pärjää, vaikka seinät ovat harvat. Uutta kuiviketta puhalletaan kerran-pari päivässä. Lannan suhteen Bosgårdin pellot ovat omavaraiset. Nuoriso saa oman pellon kauraa ja härkäpapua, että jaksaa kasvaa 1,4 kiloa päivässä.


Ulos pääsee aina halutessaan. Kuvassa lehmät Ryhnyotsa ja Kiikarisilmä. Alavasemmalla lojuva valkoinen muovipussi on oikeasti vasikka.

Tämän vuoden vasikoiden nimet alkavat J:llä. Nimihdotuksia saa kirjoittaa Bosgårdin deli-kahvilaravintolan liitutaululle, siihen luontopolulla havaittujen kevään merkkien viereen. Vielä ei ollut yhdeksääkymmentä ehdotusta lähellekään, joten hyvin ehtii.

En ole viitsinyt kertoa tilan väelle, että joskus mainitsen heidät blogissani, ja tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, kun aikaisemmin kevään lihalaatikkoa hakiessani minulle mätkäistiin naudan maksa kaupanpäällisiksi. En olisi kehdannut ottaa sitä, jos epäilisin, että suosiooni yritetään luikerrella blogihuomion toivossa.


Naudan maksa on iso. Sain sen teurastusta seuraavan päivän iltana, ja sitä seuraavana päivänä se oli jo jaeltu sinne sun tänne ja suureksi osaksi syötykin.

Lihalaatikon sisällölle löytyy onneksi myös ottajia ystäväpiiristä, koska 2x15 kg naudanlihaa vuodessa olisi aivan liikaa jopa meille kahdelle ahmatille. Me kun syömme vielä muitakin eläimiä! Onneksi esimerkiksi kaninliha on terveydelle parempaa kuin naudanliha. Kreikkalaisten ravitsemussuositusten mukaan punaista lihaa saisi syödä vain 250 g kuukaudessa. Se jo vähän mietityttää.

Kun minä nyt kerran katson oikeudekseni syödä eläimiä, pidän sitten edes huolen, että niitä kohdellaan hyvin niiden elinaikana.

Käykin joutessasi katsomassa aihetta sivuava ihana video, joka kertoo entisten häkkikanojen ensimmäisistä hetkistä ulkotarhassa. Kiitos linkistä Päiville Tuohimutkan kanalaan!

---------------------

Toivottakaa Luomutilan puutarhuli Hommantouhua-blogista tervetulleeksi iloiseen joukkoomme!

perjantai 28. maaliskuuta 2014

11+11+11 -haaste

Punainen pihlaja antoi minulle tämän haasteen, joka on jo kiertänyt maapallon kahdeksan kertaa, mutta esiintyy nyt uudessa, virkeässä muodossa. Hän sai hyvän idean muuttaa vanhan haasteen kysymykset täydennettäviksi lauseiksi. Näin saadaan vaihtelua blogisfääriin.

Haasteen tarkoituksena on löytää uusia blogeja ja auttaa huomaamaan heitä, joilla on alle 200 lukijaa.

1. Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään.
2. Pitää täydentää 11 haastajan aloittamaa lausetta.
3. Haastetun pitää keksiä 11 lauseen alkua uusille haastetuille.
4. Sitten tulee valita 11 bloggaajaa, joilla on alle 200 lukijaa.
5. Sinun tulee kertoa kenet olet haastanut.




11 asiaa alakerran isännän ja minun muodostamasta asuntoyhtiöstä:

1. Omistamme rintamamiestalon 40/60.
2. Alakerran isäntä asuu alakerrassa, minä yläkerrassa. Kummankin kerroksen remontti on kesken; yläkerrassa on enemmän työtä.
3. Remonttikulut jaamme 40/60, juoksevat menot kuten sähkö-, vesi- ja jätemaksut 50/50.
4. Isoista asioista päätettäessä asuntoyhtiön hallituksen täytyy olla yksimielinen.
5. Teemme ruokaa puuhellalla tai ulkogrillillä. Valmistamme usein yhteisen ruuan.
6. Käytämme toistaiseksi alakerran keittiötä yhteisenä työmaakeittiönä. Yläkerran keittiö on vielä kesken.
7. Asuntoyhtiöllä on yhteinen (väliaikainen) suihku kellarissa, yhteinen pesukone, yhteinen kuisti, hillokellari, puutarha, puuliiteri, grillipaikka, vierasmaja, pihasauna ja huussi pihan perällä.
8. Ostimme juuri asuntoyhtiölle ensimmäisen yhteisen auton. Entinen auto oli minun.
9. Meillä ei kummallakaan ole telkkaria.
10. Tänä kesänä meille tulee ensimmäistä kertaa kanoja, aluksi vain kesäksi. Jatkamme myös kaninkasvatusta vuoden tauon jälkeen.
11. Puutarhassamme on kasvimaa, omena- luumu- ja kirsikkapuita, saskatooneja ja tyrnejä, karviaispensaita sekä musta- ja punaherukkapensaita. Muun muassa.


Jatka lauseita:

1. Tänään aloitin aamuni... väsyneenä, huonosti nukutun yön jälkeen, klo 6.15. Mutta onneksi sentään normaaliajassa! Ensi viikolla pitää jostain käsittämättömästä syystä alkaa herätä klo 5.15. Jotkut luulevat saavansa vuorokauteen lisää valoisia minuutteja sillä, että pakottavat kaikki hölmöläiset siirtelemään kellon viisareita sinne tänne. Mikseivät vain itse herää aikaisemmin?
2. Ilahdun erityisesti... kun minua kehutaan aiheesta.
3. En voi sietää... muita jotka ovat aina oikeassa.
4. Minut saa nauramaan... erittäin harvoin. Olen huumorintajuton tosikko.
5. Pelkään... nöyryyttävää ja tuskallista laitosvanhuutta.
6. Ihmettelen... alituisesti jotain suurta tai pientä osasta elävän planeettamme täydellisesti yhteensopivassa palapelissä, jossa kaikki riippuu kaikesta äärimmäisen monimuotoisella, tarkoituksenmukaisella ja hurmaavalla tavalla. Mitä enemmän tiedän, sitä enemmän ihmettelen.
7. Häpeän... huonosti muotoiltuja lauseita ja suoranaisia möläytyksiä - seuraavana yönä kello puoli kolme.
8. Kesältä odotan... kanoja, kaneja ja muuttoa omaan keittiöön!
9. Seuraavana jouluna en taatusti... pukeudu mihinkään kiristävään.
10. Haaveilen... onnellisista eläkepäivistä terveenä kotitarveviljelijänä. Vaikka voisin keskittyä nauttimaan nykyisistä illoista ja viikonlopuista terveenä kotitarveviljelijänä.
11. En koskaan enää... vedä leukoja.


Uusi haaste 
Jatka lauseita:

1. Minusta on hauskaa...
2. Pidän...
3. En pidä...
4. Viiden vuoden päästä minä...
5. Jos kaikki menee pieleen, voin...
6. Jos voisin muuttaa yhden asian,...
7. Jos rikastuisin,...
8. Kamalinta olisi...
9. Yritän välttää...
10. Olen päättänyt...
11. Tärkeintä elämässä on...


Lähetän haasteen seuraaville blogeille:

Elämää Linnanpuistossa
Herralassa
Kaupunkilaistyttö muutti maalle
Kotopellossa tapahtuu
Navetan nurkalta
Saman Otavan alla
Savea ja papuja
Talviveräjä
Tiili 5
Vihreämpi akkuna
Villa Valpuri

keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Istu kunnolla kun syöt!










-----------------------------

Tervetuloa tänne tankotanssin ihmemaailmaan, Blue-Story!

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Kahlekuningas Corvinin häkkitemppu

Kuuluisa kahlekuningas Monedula Corvus, paremmin tunnettu nimellä Suuri Corvini, esittää nyt uhkarohkean numeronsa "Talipalleron vapautus häkistä"! Aplodeja!


- Hyvä yleisö: näette, että suloinen talipallero on suljettu tiheäsilmäiseen häkkiin, joka roikkuu hennosta oksasta. Häkki on auki vain ylhäältä ja tuskin sieltäkään. Tämä ei aseta mitään esteitä Suurelle Corvinille! Heittäös huolesi, ihana pallero! Pelastus on jo tulossa!



- Aluksi rohkaisemme mielemme ja kokoamme voimamme maistamalla hieman palleroisen suloja. Tämä antaa meille uutta päättäväisyyttä ja intoa pelastustyöhömme. Mums!



- Antaa se meille muitakin strategisia etuja, mutta se on salaisuus. Tähän temppuun pystyy vain Suuri Corvini! Älkää yrittäkö tätä kotona!



- Vielä hiukan! Tuosta noin! Nok! Maisk! Pelko pois, oma palleroni! Olet jo käytännöllisesti katsoen vapaa! No niin yleisö. Nyt näette hänet...



... nyt ette! Simsala-corvula-bim!



- Ta-daa! Talipallero on vapautettu! Nyt lennämme yhdessä päin uusia seikkailuja. Hyvästi, hyvä yleisö! Pitäkää nokkanne terävänä!


lauantai 22. maaliskuuta 2014

Fasaanien tunnistamisesta

Minulta on kyselty, kuinka oikein pystyn erottamaan pihamme fasaanit toisistaan.

Helppoa. Näytän.


Köhkitään koko päivä alakerrassa asuntoyhtiön remonttityömaakeittiössä teetä juomassa. Otetaan fasaaneista kuvia ikkunasta, jossa on romanttiset vanhat lasit. Sitten istutaan koko ilta koneella ja heitetään niitä kuvia menemään. Päätetään suostua alakerran isännän seitsemän vuotta sitten esittämään ehdotukseen ikkunalasien vaihtamisesta uusiin ja suorempiin.


Toistetaan. Ja toistetaan.



Tämä tässä on Kevätmieli, kaikkien muiden kukkojemme isä ja ehdoton yksinvaltias. Hänethän sinä jo tunnet. Ei valkoista kulmakarvaa ollenkaan, mutta sievät sarvet ja siisti, symmetrinen, helminauhan tapaan mutkulainen kaulus. Käytöksestäkin tuntee kyllä. Kova naistenmies.


Kevätmieli ei ole vielä parhaassa kevätvireessään. Pihalla ruokailee vuorotellen useita kukkoja ilman, että hän hyökkää kimppuun ja ajaa ne pois. Tässä eilisessä kuvassa hän suorastaan seurustelee toisen (tunnistamattoman) kukon kanssa ystävällisesti lähietäisyydellä. Naamakaan ei ole vielä punaisimmillaan.




Tämä on Pitsikaulus. Alakuvassa on kauluksen kohta sattunut suht suoran lasin taakse; sitä klikkaamalla näet, mistä hän on saanut nimensä. Huomaa myös valkoinen kulmakarva. Pitsikaulus lähtee oitis juoksemaan karkuun, kun näkee nuorten kukkojen ykkösen:



Vasemmalla yksivuotiaiden kukkojen pomo Pikkukaula. Hän ajoi eilen Pitsikauluksen juosten pois ruokintapaikalta, mutta antoi sitten kuitenkin tuon oikeanpuoleisen leveäkauluksisen kukon syödä seurassaan. Ilmeisesti Levee on niin vähäpätöinen, ettei hänestä ole kilpailijaksi. Hän taitaa olla se alempiarvoinen niistä kahdesta veljeksestä, jotka talvella koversivat tuossa kohdassa lumeen kaurakaivosta. Se pitkäpyrstöinen. Olisiko?

Pikkukaulalla ei ole kummallakaan puolella kauluksessa kuin pari viitteenomaista pilkkua. Valkea kulmakarva on. Leveellä (olkoon se nyt hänen nimensä, vaikka ei käytökseen sovikaan) on hyvin leveä, niskaa kohti kapeneva kaulus. Siinä on vielä edessä kummallakin puolella hauska pykälä. Kulmakarva on vaaleanruskea (hän itse varmaan sanoisi kullanvärinen), jossa on valkoista vain ripaus. Älä huolestu, näitä yksityiskohtia ei ole tarkoituskaan erottaa tästä kuvasta. Otin eilen hänestä noin sata. En nyt viitsi kaikkia laittaa tänne, yleisön pyynnöistä huolimatta.



Tänään alkoi ilokseni pusikosta putkahdella kanoja. Missä lienevät viettäneetkään koko talven? Ensimmäistä kahta lähti Kevätmieli satyriaasisesti siipiään roikottaen ja pullistellen paimentamaan koillisen suuntaan, minne he katosivat juoksujalkaa. Vähän myöhemmin pihaan ilmestyi lounaasta vielä kahdeksan kanaa lisää!


Leveen näköinen kukko kulki kanojen perässä. Ilmeisesti hän on niin mitätön nahjus, että kanat eivät kokeneet häntä uhkana hyveellisyydelleen. Suhtautuminen Kevätmielen kosintayrityksiin oli aivan toisenlainen. Eipä Levee kyllä mitään yrittänytkään.

Kuvassa kanoista Maija, Seija ja Teija. Ylemmässä kuvassa Aija, Eija ja pusikosta nousemassa vielä Saija. Kuten näkyy.

torstai 20. maaliskuuta 2014

Yön ja päivän juhla

Kevätpäiväntasaus.

Yö ja päivä ovat tänään yhtä pitkät. Ja seuraavat puoli vuotta päivä on voiton puolella.

Tämä on aika hyvä kohta vuodesta.



Miten voi olla kalentereita, joihin ei ole painettu päiväntasauksia ja -seisauksia! Ne ovat olleet näillä paikoillaan niin kauan kuin maa on kiertänyt aurinkoa; me tulimme sitten vasta myöhemmin, kehitimme itsellemme jonkinsorttiset aivot ja tajusimme ne. Niitä on juhlittu joka puolella maailmaa tuhansia vuosia. Ja nyt ne häviävät allakanpainajien tärkeysjärjestyksessä jollekin "uskonpuhdistuksen muistopäivälle" tai "puolustusvoimain lippujuhlan päivälle"! Päiville, jotka joku on keksinyt omasta päästään aivan hiljattain ja joita harva muistaa edes tässä ainoassa maassa, jossa ne tunnetaan. Kun taas todelliset juhlapäivät ovat voimassa koko planeetalla ja ne voi aina tarkistaa maapallon asennosta radallaan.

- Kysymys on kuulkaas ihmiset siitä, että ollaan rajalla. Niinku tässä lumen ja sulan rajalla. Varjon ja paisteen rajalla. Ja alituisessa liikkeessä, me muuttolinnut tiedetään se. Kaikki pyörii aina ympäriympäriympäri uudestaan ja uudestaan.


Jäätyy...


...ja sulaa.

Täytyypä tehdä uusi kalenteri, joka vastaa paremmin tämän planeetan liikkeitä. Vuosi jaetaan neljään neljännekseen ja tasaus- ja seisauspäivien kohdalla on aina juhla. Kuukausista tehdään yhtä pitkät ja väliin nollauspäivät. Tämä kalenteri kelpaa kaikkiin uskontokuntiin kuuluville ja kuulumattomille yhtä hyvin. Jaa jaa, kai se jää minun tehtäväkseni senkin suunnittelu. Mutta se on nyt vielä kesken.

Sain jo vapaaehtoisilta ehdotuksen kevätpäiväntasausjuhlan koristeaiheista näillä leveysasteilla:

- Me ollaan pajunkissoja!
- Nii, piäniä söpösiä pajunkissoja!
- Meillä voi koristella koko puutarhan, jos siämeniä riittää!

------------------------

Tervetuloa mukaan Keskeneräisen blogia seuraamaan, Eve K!

keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Laatuvastuu

Sain kutsun Gastro2014-messuille Lihan laatuvastuu -ohjelman lehdistötilaisuuteen, kahdeltakin taholta. Olin imarreltu. Lehdistötilaisuuteen! Olen media! Sarasvuo sai potkut kun ei saavuttanut 100 000:a katsojaa, mutta Keskeneräinen pysyy ja jatkaa maamme keskeisenä vaikuttajayksilönä.

Enhän minä sinne messuille ehdi, keskellä työpäivää, jonnekin kaukaiseen Helsinkiin.

Laatuvastuu on hieno juttu, askel oikeaan suuntaan. Nimenomaan se helppo askel. Uusissa sianlihan laatuluokissa korostetaan possujen terveydenhuoltoa. Sehän on myös lihan kasvattajan etu. Niissä ei oteta huomioon eläinten viihtymistä ja mahdollisuuksia lajinmukaiseen elämään. Nämä tuottavat kasvattajalle vain kuluja, eivät voittoja. Seuraavat askelet ovat siksi vaikeampia. Toivottavasti nekin otetaan, nyt kun alkuun päästiin.

Suurin osa Suomen sikatiloista kuuluu Laatuvastuu-ohjelmaan, joten se on lähinnä kilpailuvaltti ulkomaista sianlihaa vastaan. Ohjelma perustuu Sikava-terveydenhuoltojärjestelmään. Netissä olevaa materiaalia sikaloiden terveysluokituksesta ei saa "kopioida, monistaa, ladata, muokata, julkaista, lähettää, siirtää tai jakaa millään tavalla" ilman lupaa. Ohjelman avulla saadaan "läpinäkyvyyttä sianlihan alkutuotantoon".

Tietysti laatuvastuu on hieno juttu. Jos minut suljettaisiin porsitushäkkiin, jossa en mahdu edes kääntymään, juuri kun olisi ihan pakkopakko päästä rakentamaan pesää, ja jos olisin häkissä vielä kun koittaa hetki porsia (eihän sitäkään voi loputtomiin pidätellä) ja vielä sittenkin kun pitäisi niitä possuja päästä hoitamaan ja kasvattamaan, olisin varmaan tyytyväinen ettei minulla sen stressin ja ahdistuksen lisäksi olisi salmonellaa.

Kääntymisen estävää porsitushäkkiä käytetään Suomessa yleisesti.
Nykyinen laki sallii pitää emakkoa häkissä 8 viikkoa porsimisen jälkeen.
Kuva: Oikeutta Eläimille

Sianlihan laatuvastuu on hieno juttu. Varmasti tuossa häkissä syntyneiden porsaiden liha on entistä laadukkaampaa, kun eläinlääkäri käy useammin tarkastamassa tilan. On kaikkien etu, että eläimet ovat terveitä.

Eläinsuojelulainsäädäntöäkin ollaan uusimassa. Valmistelutyöhön on aikaa tämän vuoden loppuun. Saas nähdä, pystytäänkö olemattomilla resursseilla valmistelemaan uutta, ajanmukaista, eläinten itseisarvon tunnustavaa lakia. Vai joudutaanko vain paikkailemaan vanhentuneen lain pahimpia virheitä.

Mutta laatuvastuussakaan ei ole mitään pahaa. Onhan se hieno juttu.

maanantai 17. maaliskuuta 2014

Asiantuntijoiden neuvoja pakkasjakson varalle

Maassamme vallitseva jäätävä ilmanala ei kuulemma ole takatalvi vaan normaali ilmastollinen olosuhde vuodenaikaan nähden. Kuukauden alkupuoli sen sijaan oli epänormaali, mutta toki tilastollissti normaalin vaihteluvälin sisällä. Etukevät?

Koska yllättävään normaaliuteen sopeutuminen saattaa tuottaa vaikeuksia joillekuille, olen haastatellut useita asiantuntijoita ja kysellyt heidän pakkasestaselviytymisniksejään.

laulujoutsen:

- Me on aateltu silviisii et sinnitellään tässä. Me on saatu tää hyvä paikka varattua, ei voi nyt jättää sitä. Kato, räpylät tungetaan tälleen mahan alle ja sitte kaula käännetään tällai ettei tuuli ota. Ollaan niinku pieniä kiviä. Mitä vähemmän liikkuu, sen vähemmän energiaa kuluu. Hyvin pärjäilee syömättäki jonkun aikaa.


fasaani (haastateltavana itse Kevätmieli):


- Avainsana on pörhistäytyminen. Pörhistäydy sääki ni huomaat. Kato näin. Pää vedetään alas. Ja sitte vaan ilmaa höyhenten väliin. Muista sit sanoo ettei mua oo fotoshopattu, oon näin pulska ihan itte!


keltasirkku:

- Oonko mä nyt siinä tarkassa kohdassa? Mitä, rajalla? Mut näynhän mä hyvin? Ei sillee et oisin turhamainen tai niin, mut siis oonko mä nyt tarkka niinku joka kohasta? Ku sulla on niin vaikeet noi lasit. Mä en haluis näyttää suttuselta ku en mä kerta oo, mä oon oikeesti tosi tarkka mun ulkonäöstä, siis ei sillee et oisin mitenkää ylpee siit et oon näin hyvän näkönen mut mitä? Ai neuvoja? Joo mä kerron...

- Mut jos mä oon tällee ni näynkö mä sitte tarkkana niinku kokonaan? Ku jos se suttukohta on tuolla niinku mun vaseikuoikeella tuola noin? Ja yläpuolella? Siis missä se tarkka kohta on? No joo joo mut se niinku liittyy tähän mun neuvoon ni ois kyl älyttömän hyvä et kaikki vois nähdä mistä puhutaan, kun me siis puhutaan nyt mun höyhenistä. Joo tietysti sun höyhenistä kanssa, mut oishan se hyvä et kaikki näkis mun höyhenet ni ne tietäis mitä mä tarkotan. Ku jos mä en oo nii hyvä selittää kaikkii juttuja ni mä voin sit näyttää. Siis jos mä nyt näyn sillee hyvin, niin ku sillee edustavasti tiäksä, ekstiä?

- Sitä mä vaan että höyhenet on siis tosi tärkeet jos haluu pysyy lämpimänä ni siis sillon täytyy väkisten pitää höyhenet tosi hyvässä kunnossa. Siis oikeesti ni höyhenistä huolehtiminen auttaa mua pysyyn myös lämpösenä pakkasella, paits et niinku hyvännäkösenä tietty kans. Ni jos sä katot nyt vaik mua ni sä näät kyl miltä hyvin suitut höyhenet näyttää, kerta jotku märät tai likaset höyhenet ei pidä kylmää siis oikeesti yhtään. Mä siis suin näitä niinku tälleen, esimerkiks. Ni jos sun höyhenet on näin hyvin huolletut ni säki varmana pärjäät vaik tulis kuinka paljo pakkasta. Siis hei oikeesti kannattaa ja sit näyttäsitki paljo paremmalta.


mustarastas:

- Paljon jyviä kupuun ja pienet matsit joka välissä niin kyllä pysyy lämmin. Kaikki hommat kannattaa hoitaa energisesti hyppimällä. Ruuan kimppuun hyökätään ja se tapetaan! Ja naapuri kans! Veri kiertää hyvin kun tekee kaiken täysillä.


Nämä asiantuntijat tietävät, mistä puhuvat. Heidän neuvojaan seuraten selviämme varmasti kylmästä jaksosta. Meidän ei sentään tarvitse viettää sitä ulkona paljain jaloin, toisin kuin eräiden. Kiitämme kaikkia haastateltuja ja toivomme lämpimän kevätsään pikaista paluuta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...